Saunan valaistus on kehittynyt hurjalla vauhdilla. Saunaremonttia suunnittelevalla saattaa olla vaikeuksia hahmottaa mitä eroa halogeeneilla, kuituvalaisimilla, ja ledeillä on. Hinta lähinnä, mutta tässä asiassa ei kannata ainakaan säästää. Hyvin suunniteltu valaistus maksaa itsensä piankin takaisin. Onko haaveissa saada saunaan tunnelmallinen valaistus, jossa kuitenkin perheen pienimmät näkevät kylpeä? Näillä vinkeillä onnistut takuulla.

kylpyhuone_sisustussuunnittelu_ek3

sisustussuunnittelu_sauna_ek

  1. Saunaan tarkoitetut ledit tai kuituvalosarjat ovat oikea ratkaisu. Ne ovat toimivia ja energiatehokkaita. Neljän neliön saunan onnistunut valaistus maksaa noin 200 euroa. Se kannattaa varata remonttibudjettiin.
  2. Saunan tunnelmallinen valaistus alkaa päätöksestä haluaako panostaa katon vai lauteiden valaistukseen. Kattoon on tarjolla esimerkiksi valmiita sarjoja, joilla luot kauniin tähtitaivaan, mutta valoilla voi hyvin sommitella haluamansa kuvion. Lauteiden valaistussarjalla saat valaistua pintoja ja  lauteiden muotoa, kiulua tai kaunista kiukaan taustaseinää.
  3. Alussa voi olla hankala hahmottaa mikä määrä on riittävä. Valon määrään vaikuttaa saunan materiaalivalinnat sekä lasiseinät ja ikkunat. Tässä kannattaa kuunnella osaavan sähköasentajan mielipidettä riittävästä valaistuksen määrästä.
  4. Testaus! Ennen kuin paneloit katon tai seinät,  testaa kuitu- tai ledivalojen määrä viemällä valosarja oikeille paikoille ja sytytä.

sisustussuunnittelu_valaistus_ek5