Nykyisin lastenhuoneita sisustetaan kuin muutakin asuntoa. Huoneen sisustaminen jo vastasyntyneelle on huipputrendikästä ja valikoima lastenhuoneen tekstiileihin ja sisustukseen kasvanut valtavasti. Kun lastenhuoneessa tepastelee vauva-ajan jälkeen määrätietoinen taapero, voi vanhemmilla mennä sormi suuhun. Jostain pitäisi taikoa tilaa suuremmalle sängylle, sekä alati kasvavalle lelumäärälle. Tässä seitsemän terävää vinkkiä, kuinka onnistut lastenhuoneen suunnittelussa.

pojan huone säilytys

  1. SÄILYTYS

Lastenhuoneen sisustaminen kannattaa aloittaa hyvällä säilytystilan suunnittelulla. Ennen kalusteiden hankintaa, kannattaa käydä läpi lelut ja kierrättää vanhat, sekä heittää pois rikkinäiset. Lajitteluun voi ostaa läpinäkyviä, kannellisia ja pinottavia muovilaatikoita, joita mahtuu metrinlevyiseen vaatekaappiin  kaksi rinnakkain.

Älä osta liian pientä säilytyskalustetta. Pian saatat löytää itsesi tilanteesta, jossa koko huone on täynnä erikokoisia ja -muotoisia säilytyskalusteita. Valitse kerralla yksi kunnon kaappi. Kaapin sisusteiksi riittävät aluksi hyllylevyt.

Hyödynnä sängynalunen. Sängyn alle on myytävänä rullien päällä olevia laatikoita niin muovisena, kuin puisena. Sängyn alle saa piilotettua helposti vaikka pikkulegot tai urheiluvälineet.

lastenhuone-sisustus-talosänky

  1. ANNA LAPSEN VALITA

Kuuntele lastasi. Vaikka lapsen toiveet vaihtelisivat päivittäin dinosauruksista avaruusaluksiin, on lasten lempivärit helppo aistia. Koko huonetta ei ole kuitenkaan tarkoitus sutia senhetkisellä lempivärillä. Hyvä vinkki on maalata vaikka yksi seinä  lapselle mieluisaksi. Koko seinääkään ei ole pakko maalata, puoletkin riittää. Silloin aksenttiväriksi voi valita  jonkun hillitymmän sävyn kodin muusta värimaailmasta. Rajakohtaan voi maalata esimerkiksi sahalaitaa, tai vaikka aallokkoa. Myös tapetti on hyvä ratkaisu.  Tapetteja voi etsiä lapsen ja aikuisen makuun sopivaksi. Esimerkiksi mustavalkoiset tapetit lapsenmielisillä kuvioilla voivat olla se juttu. Taiteelliselle lapselle on tarjolla myös tapettia, joihin voi piirtää!

  1. TILAA LEIKEILLE

Lapsen huoneen leikkitilaksi sopii hyvin tyhjä lattiapinta, joka antaa tilaa mielikuvitukselle. Koko huonetta ei ole tarkoitus täyttää leluilla ja kalusteilla, sillä askarteluun ja leikkeihin on hyvä jättää tilaa. Lastenhuoneissa on jo pitkään nähty trendinä majamaiset rakennelmat, jotka ovat mainio ratkaisu jos tilaa on vähän. Talosängyn päälle levitetty lakana muuttaa sängyn teltaksi, lukunurkaksi tai vaikkapa intiaanien majapaikaksi.

pojanhuone-lastenhuone-sisustus

  1. LUONNONMATERIAALIT

Lastenhuoneeseen kannattaa valita pesunkestäviä tekstiilejä. Puuvillamatto tai likaa hylkivä villamatto ovat hyviä valintoja. Samoin kaikki muut luonnonmateriaalit, sillä ne eivät pöllyä ja ovat vesipestäviä. Lapset pitävät erilaisista pinnoista. Mitäpä, jos valitsisit lattialle ekoystävällisen huopapallomaton, joka samalla tuntuu pehmeältä, mutta myös houkuttelee koskettamaan.

Vaikka lapsen toiveet vaihtelisivat päivittäin dinosauruksista avaruusaluksiin, on lasten lempivärit helppo aistia.

  1. HULLUTTELE

Lastenhuoneissa on lupa hullutella! Nyt voit panostaa hauskoihin tyynyihin, erikoisiin naulakoihin, huomiota herättäviin kelloihin ja näyttäviin valaisimiin. Kurkkaapa vaikka nämä ihanat pilvinaulakot ja -valaisimet. Lastenhuoneisiin on tarjolla myös mitä erilaisimpia julisteita eläinpostereista maailmankarttoihin. Mitäpä jos ripustaisit kattoon voimistelurenkaat tai lisäisit seinälle puolapuut? Ammattitaitoinen sisustussuunnittelija osaa varmasti ehdottaa jokaisen makuun sopivat somisteet.

lastenhuone-sisustustyynyt

  1. PANOSTA LAATUUN

Sänky kannattaa valita huolella. Jatkettava sänky on hyvä valinta taaperolle, mutta iltasadun lukeminen lapsen vieressä voi tuottaa aikuiselle ongelmia. Isoon sänkyyn siirtyminen voi tuntua suurelta askeleelta, mutta tarpeeksi suuren sängyn hankinta ajoissa kannattaa. Pienessä huoneessa parvisänky voi olla oiva valinta. Koululaiselle sopii hyvin sänky, jonka alla on työpöytä

 työpiste-lastenhuone-vaneripöytä

  1. TYÖPISTE

Vaikka taapero ei vielä koulupöytää tarvitsisi, kannattaa tulevalle työpisteelle jättää tilaa. Työpöydän paikalle voi hankkia vaikka pukkijaloilla olevan liitutaulun. Kun koulupöydän hankita tulee ajankohtaiseksi, voi pöydän hankinnassa käyttää mielikuvitusta. Sen voi koota vaikkapa vanerilevystä ja pukkijaloista. Mitäpä jos maalaisit koulupöydän pinnan liitutaulumaalilla?

Kiinnitä huomiota myös työtuoliin. Istuminen on paljon mukavampaa kun tuoli on oikean kokoinen, ergonomisesti muotoiltu ja säädettävissä. Jotta läksyt maittaisivat työpöydän ääressä, asettele värikyniä erilaisiin astioihin. Myös korkkitauluun voi lukujärjestyksen lisäksi luoda vaihtuvan taidenäyttelyn.

työpiste-lastenhuone-pöytä

Kysy lisää vinkkejä lastenhuoneeseen: Sisustussuunnittelu Emilia Karenina.