Tänä keväänä pääsin  suunnittelemaan keittiön kokonaisvaltaista remonttia. Asiakkaani otti yhteyttä, kun mieluista keittiötoimittajaa ei ollut vielä löytynyt ja se oma tyylikin oli vähän hukassa – lisäksi kiire alkoi painaa niskaan, sillä kevään ylioppilasjuhlia haluttiin päästä juhlistamaan uudistettuun keittiöön.

Ensimmäisessä yhteisessä tapaamisessa käytiin läpi toiveita. Niitä oli onneksi maltillisesti ja kaikki toteuttamiskelpoisia. Keittiöön haluttiin matalat yläkaapit ja lasivitriinit valoilla, tiililadonnalla toteutettu välitilalaatoitus, sekä jätteenlajittelu pöytätason alapuolelle. Ennen suunnittelun aloitusta keittiöstä otettiin mitat ja vanha pohjapiirroskin löydettiin 3D-suunnittelun tueksi.

Keittiöön kaivattiin vitriinikaappeja valoilla, sillä kauniit astiat haluttiin esille näyttävästi.

Suunnittelussa lähdin liikkeelle mitoituksesta ja toimintojen suunnittelusta. Suuria muutoksia toimintoihin ei haluttu, sillä kylmälaitteet, uuni ja vesipiste aiottiiin pitää paikoillaan. Nurkkaan toivottiin Le Mans -mekanismia, joka mahdollistaisi kulman tehokkaan käytön muun muassa kattiloiden säilytystä varten. Suunnittelua aloittaessa myös kylmälaitteiden valinta oli vielä auki. Osaksi toivottiin side-by-side jääkaappia, toisaalta myös nykyinen, erillinen jääkaappi ja pakastin olivat olleet toimivia.

Suunnittelussa  oman haasteensa tuotti yläkaappien  ja vitriinien sovittaminen alakaappien jakoon, lisäksi asiakasta mietitytti kuinka paljon yläkaappeja oikein olisi hyvä. Yläkaappien määrää testattiinkin 3D-visualisointia hyödyntäen. Samalla saatiin kokeiltua myös erilaisia ovia, vetimiä, sekä liesituuletinmalleja.

3D-visualisoinnin avulla voidaan helposti testata keittiön eri pintamateriaaleja.

Ylhäällä: Testauksessa yläkaapit molemmille seinille. Keskellä: 3D-mallinnuksella testattiin erilaiset nuppivaihtoehdot, sekä miltä näyttäisi, jos liesituulettimen molemmin puolin olisi runsaammin tilaa. Alhaalla: Kylmäkaapin paikkaa testattiin kokeilumielessä uuteen paikkaan. Tämä kuitenkin hylättiin sillä ovet olisivat auenneet suoraan kulkureitille.

Lopulliseen keittiöön haluttiin ilmavuutta ja valoa. 90-luvun kermanväristen peiliovien jälkeen asiakkaasta tuntui, että myös liesituuletin olisi kiva saada näyttävästi esille, lisäksi hän oli ihastunut malliin, jossa oli kaareva lasi. Myös alkuperäinen toive kuppivetimistä osoittautui mallinnuksen jälkeen edelleen parhaimmaksi vaihtoehdoiksi. Yläkaappeihin valittiin kuitenkin hieman kevyemmät nuppivetimet.

Tämän jälkeen valmiiksi piirtämäni keittiösuunnitelmat lähetettiin kuudelle eri keittiötoimittajalle tarjouksia varten. Lopullisen päätöksen toimittajasta teki asiakas kuitenkin itse. Päätökseen vaikutti paikallisuus, materiaalit ja tietenkin hinta. Hyvä toimittaja löytyikin ihan naapuripitäjästä.

Keittiötoimittajaksi valitun Hempan Kalusteen valikoimasta löytyi juuri oikeanlainen valkoinen Domino-ovi, sekä musta laminaattitaso. Välitilan laatoitusta jatkettiin liesituulettimen kohdalla yläkaappien reunaan asti. Valkoinen, 10x30cm laatta on Pukkilan valikoimasta.

Keittiön vitriinien valot ovat säädettävissä erillisestä kytkimestä. Jokaisen kaapin valon voi sytyttää ja sammuttaa erikseen. Valot ovat myös himmennettävissä. Työvaloksi valittu lednauha toimii lisäksi kosketusensorilla.  Valaistussuunnittelusta vastaa Hempan Kaluste.

Murut on nyt helppo pyyhkiä, sillä jätteiden lajittelu toimii kahdessa päällekkäisessä vetolaatikossa altaan vieressä. Tiskialtaan alapuolella on taasen säilytystilaa, sekä paikka pesuaineille. Kylmäkaapin viereen sijoittuu integroitu astianpesukone.

Tyytyväinen asiakas on sisustusssuunnittelijan paras palkinto. Keittiön remontti toteutettiin aikataulussa ja pian kodissa saadaan juhlistaa kevään ylioppilasta. Keittiösta saatiin valoisa, raikas ja toiminnallinen. Kauniit astiat on mukava asetella vitriiinikaappeihin, ja keittiön tunnelmaa saadaan helposti muokattua saadettävän valaistuksen avulla.

Lopuksi vielä kuva keittiöstä ennen remonttia.

Keittiön suunnittelu: Sisustussuuunnittelu Emilia Karenina

Kalusteet ja valaistus: Hempan Kaluste

Asennus ja pintaremontti: T:mi H M Hyvönen

Sisustussuunnittelija keittiöremontin tueksi? Tässä hyödyt:

  • Saat juuri sellaisen keittiön, kun toivot, sillä suunnittelijan tärkein työkalu on kuuntelemisen taito.
  • Suunnittelija osaa ottaa huomioon myös kodin muun sisustuksen ja suositella kodin henkeen sopivat materiaalit.
  • Aikaa ei mene hukkaan. Turhat ajelut eri keittiöfirmojen, kodinkoneliikkeiden ja rautakauppojen välillä jäävät pois.
  • 3D-visualisointi on mahtava apuväline suunnitteluun. Jos mietityttää miltä se lopputulos oikein näyttää, ota rohkeasti yhteyttä.
Varaa suunnitteluaika