Pintamateriaalien valintaa 3D-visualisointia käyttäen

Kerron nyt teille eräästä kohteesta, jonka suunnittelussa käytettiin laajalti 3D-mallinnusta pintamateriaaleja valitessa.

3D-mallinnusta, eli tietokoneavusteista suunnittelua hyödynnettiin niin maalisävyn valinnassa, laattavaihtoehtoja pohdittaessa, kuin olemassa olevien kalusteiden sijoittelussa pohjakuvaan. Kyseessä on vuonna 2018 valmistunut 172m² L-mallinen omakotitalo, jonka suunnittelu aloitettiin tietenkin kodin sydämestä, eli keittiöstä.

MODERNI, MUSTA KEITTIÖ

Tässä talossa keittiö on kodin sydän!  Viisimetrinen kalusteseinä, sekä lähes kolmimetrinen saareke sijoittuvat näyttävästi keittiö-olohuoneen päätyyn.

Asiakkaan kanssa lähdimme ihan aluksi miettimään miten vesipiste, liesi ja jääkaappi olisivat viisainta sijoittaa. Myös aamiaiskaappi oli toivelistalla, joten sellaisen suunnittelu mittapiirrokseen täytyi ottaa huomioon. Lisäksi värimaailma haluttiin modernin skandinaavikseksi ja toiveissa oli musta keittiö tammitasoilla.

Mittasuhteiltaan tasapainoinen keittö on mielestäni kaiken a ja o, joten suunnittelussa lähdin  sijoittamaan isot elementit – aamiaiskaapin ja jääkaapin kehystämään keittiötä. Tällä tavoin väliin jäävään tilaan mahtui sopivasti kaksi 600 mm ja kaksi 800 mm leveää kaappia. Jätevaunulle varattiin 800 mm leveä vetolaatikko altaalla ja sitä vastapäätä sijoitetiiin induktiotaso. Uuni sijoittuu saarekeessa induktiotason viereen oikealle ja integroitu astianpesukone altaan vasemmalle puolelle. Näin sijoitettuna, saavat kaikki laitteet avautua vapaasti.

Saareke toteutettiin mahdollisimman syvänä ja tasoon suunniteltiin tasosta nouseva liesituuletin. Saarekkeen toiselle puolelle varattiin istumatilaa koko saarekkeen leveydeltä. Istumatilan taakse kätkeytyy lisäksi viisi hyllykaappia, joihin on hyvä sijoittaa vähemmällä käytöllä olevat astiat.

MUSTA VAI VALKOINEN TAKKA?

Olohuoneen värisuunnittelussa yhdeksi kysymykseksi nousi takan väri. Onneksi 3D-mallintamisen hyviä puolia on, että pintamateriaalien testaus  onnistuu helposti hiiren klikkauksella. Kun tuotteet ovat piirrettynä, on maalisävyn, lattiamateriaalin, tai vaikkapa verhojen värin vaihtaminen vaivatonta.

Musta vai valkoinen takka, kumman sinä valitsisit?

KYLPYHUONE

Kylpyhuoneen puolella taasen testattiin viileän harmaata ja lämpimän harmaata seinälaattaa. Myös erilaisia väliseinävaihtoehtoja suihkun ja wc:istuimen väliin oli pohdinnan alla. Lopulta päädyttiin hieman ruskeaan taittavaan, greigeen  laattaan, joka on kuvassa vasemmalla.

OLEMASSA OLEVAT KALUSTEET  HUOMIOON

Makuuhuoneessa testasimme olemassa olevia tekstiilejä kuten päiväpeittoa, sekä kalusteita, kuten Mademoiselle-tuolia huoneen muuhun sisustukseen. Sain lisäksi visualisoida millainen  sängyn yläpuolelle tuleva säilytysjärjestelmä olisi. Myös maalisävyyn saatiin varmuus makuuhuoneen mallinnuksen jälkeen. Tähän makuuhuoneeseen valikoitui Tikkurilan Piazza Y487.

Olohuoneessa kokeilimme kuinka olemassa olevat nahkasohvat istuisivat väreihin ja mittasuhteisiin, sekä kuinka  ruokailutilaan toiveissa oleva Flos-kattokruunu sopisi kodin tyyliin.

Pesuhuoneen yhtyedessä toimiva jaettu kuntosali ja vilvoitteluhuone pääsi myös käsittelyyn. Tilaan kaivattiin tila- ja kalustesuunnittelua, sekä pintamateriaalisuunnittelua. Pesuhuoneen seinää kehystämään suunnittelin sisustuspaneelin, joka toisi tilaan pehmeyttä laattalattian rinnalle. Valitut materiaalit toimisivat lisäksi hyvänä jatkeena olohuone-keittiön värimaailmalle.

Nurkan taakse sijoittuvat kuntolaitteet eivät näy olohuoneen puolelle ja tilaa suurentamaan sopivat suuret kokovartalopeilit.

Haluatko tietää millainen lopputuloksesta tuli. Kurkkaa kohteeseen tästä.

MITÄ?

3D-visualisoinnissa on kyse  tietokoneavusteisesta suunnittelusta, jossa kaksiulotteinen mittapiirros muuttuu valokuvantarkaksi kolmiulotteiseksi kuvaksi. 3D-mallinnuksen avulla tilan mittasuhteet tulevat selkeästi esille ja virhehankinnoilta vältytään. Mallintaminen on loistava apu, kun halutaan tietää miltä lopputulos näyttää. Kuvia voi hyödyntää myös kun kohde on vasta ennakkomarkkinoinnissa.

MITEN?

Suunnittelussa lähden aina liikkeelle asiakkaan toiveista. Kun muutostarpeet ja toiveet tilan suhteen ovat selvillä,  on pohjapiirroksen avulla helppo lähteä muuttamaan ideat todeksi.

Onko sinulla remontoitava tai rakenteilla oleva kohde, jonka visualisointiin kaipaat apua? Olen mielelläni apunasi, otathan yhteyttä!