Helppoja maalausideoita lastenhuoneeseen

Kevät saa meidät monesti  katsomaan kotia uusin silmin. Lisääntyvä valo paljastaa nurkissa pyörivät pölypallerot ja ikkunoita peittävät sormenjäljet. Myös huoneen kevyt uudistaminen tulee mieleen ja monet tarttuvatkin maalisutiin kesän kynnyksellä. Mikäli työn alla on lastenhuone, seuraavien maalausideoiden avulla onnistut varmasti.

Kaunis vuoristoseinä

Kolmiot ovat yksinkertainen tapa saada valkoisille seinille lisäilmettä. Kaiken lisäksi niitä on helppo maalata itse, maalarinteippiä apuna käyttäen. Tässä kohteessa seinät maalattiin aluksi kauttaaltaan Tikkurilan F498, Höyhenen sävyllä. Ensin maalattiin harmaa kolmio käyttäen maalisävynä Tikkurilan Graniittia, K499. Toinen kolmio jatkaa hauskasti kulkuaan myös viereiselle seinälle. Mintun värisen kolmion maalisävynä on käytetty Tikkurilan V442. Kahdella eri maalilla saatiin aikaiseksi kaunis vuoristo.  Vuorten kaveriksi seinälle voi kiinnittää lisäksi seinätarroja ja julisteita.

Pienet kolmiot

Pojan huone sai hetkessä uudenlaisen ilmeen, kun seinälle maalattiin pieniä kolmioita. Tässä kohteessa seinän korkeus ja leveys jaettiin molemmat kolmeen osaan.  Jokaiseen syntyneeseen ruutuun piirrettiin kolmio. Seuraavaksi kolmiot teipattiin maalarinteippiä avuksi käyttäen. Maalaus aloitettiin vaaleimmasta sävystä Pisara G351, jolla maalattiin jokaiselta riviltä yksi kolmio. Tämän jälkeen maalin annettiin kuivua ja kolmio maalattiin uudelleen. Kun ensimmäiset kolmiot olivat kuivuneet, maalarinteipit poistettiin ja siirryttiin seuraavaan sävyyn. Keskisinisen  kolmion maalauksessa käytettiin Tikkurilan sävyä, X351. Lopuksi maalattiin harmaat kolmiot käyttäen maalisävynä Tikkurilan K498, Valkamaa.

Maalia puolipaneelikorkeudelle

Seinän maalaaminen puolipaneelikorkeudelta on helpoin tapa tuoda pientä piristystä lastenhuoneeseen. Mikäli toiveissa on maalata vain yksi seinä, voi valittava väri olla sävyltään kirkkaampi ja rohkeampi. Maalisävyyn voi kysyä toki mielipidettä myös lapselta. Mikäli seinät halutaan maalata kauttaaltaan puolipaneelikorkeudelta, suosittelen sävyksi kuitenkin  jotakin murrettua ja vaaleampaa.

Tässä kohteessa lastehuoneeseen tehtiin erillinen 120cm korkea sermi, johon naulattiin lisäksi koristelistat. Seinät on maalattu kauttaaltaan Tikkurilan Paperin sävyllä F497. Sermin maalisävynä on Y484, joka on aavistuksen harmaaseen taittava pehmeä beige. Erillinen sermi on helppo maalata uudelleen, tai purkaa pois jos kyseessä on vuokrahuoneisto, jonne pysyviä muutoksia ei saa tehdä. Helposti irrotettavat seinätarrat ovat lisäksi mukava lisä lastenhuoneen seinällä.

Seinän voi maalata myös korkeammalta kuin 120cm korkeudelta. Taiteellinen lapsi voi nauttia myös liitutaulumaalilla maalatuista seinistä, tai maali voi olla myös apukeino peittää pienten piirroksia, jos kynä on paperin sijasta eksynyt seinäpinnalle. Tässä eteisessä seinät maalattiin miltei mustalla, Y498 Keskiyön sävyllä noin 160cm korkeudelta. Kovassa kulutuksessa olevilla seinäpinnoilla voi hyvin käyttää myös Luja-maalia.

Suosittuja maalisävyjä, joita tällä hetkellä on käytetty seinien puolimaalaukseen ovat olleet Tikkurilan Neito X420 ja Maininki L491. Maalisävyä valitessa kannattaa miettiä, mikä sävy sopii olemassa olevaan lattiaan, kodin muuhun sisustukseen ja tekstiileihin. Mikäli maalisävyn valinta tuottaa vaikeuksia, olen mielelläni apunanne.

Rohkeita kuvioita

Mikkelin Asuntomessuilla vuonna 2017 esiteltiin myös hienoja maalausideoita lastenhuoneen seinälle. Yleensä seinän alapuolella nähty tehosteväri on tytön huoneessa maalattu katonrajaan. Lisämakua tuovat isot puolikaaret.

Pojan huoneessa, Mikkelin Asuntomessuilla 2017 nähty kolmiomaalaus tuo mieleen backgammon pelilaudan. Tämä kolmiomaalaus voisi toimia hauskasti myös tummemmalla pohjasävyllä.

Mikäli kotoa tai lähipiiristä löytyy taiteilija, voi lastenhuoneen seinälle taikoa auringonlaskun sävyjä vuoristomaiseman avulla. Tämä uniikki taideteos löytyy Kuopiosta, lastenvaateliike Kaiku Kidsistä. Seinällä on käytetty neljää eri maalisävyä. Maalisävyt alhaalta ylös ovat: M476 (Rooibos), M403 (Chutney), Teknos T1683 ja Teknos T1436. Lisäksi eteen on leikattu koivuvaneriset sermit, joiden takaa loistaa epäsuoraa valoa.

Tässäpä monenkirjavia maalausideoita toteutettavaksi lastenhuoneeseen. Tällä hetkellä tehostesävyjä käytetään yhden tehosteseinän sijaan myös huoneen kaikilla seinillä. Ei siis ole yhtään väärin maalata lempivärillä vaikka koko lastenhuonetta. Mikäli kaipaat vinkkiä maalisävyn valintaan, autan mielelläni.

-Emilia